Jakie są najważniejsze zalety picia kawy?
W ostatnim czasie na rynku pojawił się nowy produkt, który przez wielu ludzi jest zachwalany, jako wydajna broń w walce ze zbędnymi kilogramami oraz w dążeniu do utrzymania dobrego samopoczucia oraz młodości przez dużo lat. Mowa tutaj naturalnie o zielonej kawie, która ujarzmia serca Polaków i cieszy się niezwykle solidnymi opiniami również użytkowników, jak oraz fachowców. To coś innego niż kawa ziarnista – Najlepsza kawa ziarnista. Warto przyjrzeć się temu produktowi bliżej, bowiem być może jest on rozwiązaniem problemu dotychczasowych kłopotów ze zdrowiem czy niechcianymi kilogramami.
Zanim jednak sięgnie się po zieloną kawę, należałoby dowiedzieć się, czym ta substancja tak rzeczywiście jest. Okazuje się, że nie jest to żadna nowoodkryta roślina, czy też brakujący gdzieś w głębi Puszczy Amazońskiej gatunek kawy znany tylko nielicznym, dzikim totalnie, plemionom Indian zamieszkujących niedostępne tereny Ameryki Południowej. Jedyne, co różni ją od swojej czarne siostry to fakt, że nie zakończył się jeszcze proces jej palenia. Oczywiście z tego powodu ziarna tej kawy są odcienie zielonej.
Kawa ta nie ma aż tak intensywnego aromatu oraz smaku. Kawa zielona jest znacznie łagodniejsza, delikatniejsza. Być może w następstwie tego zyskuje coraz więcej fanów, jacy wypatrują zachwycającego napoju pobudzającego, jakkolwiek smaku stereotypowej kawy po prostu nie uwielbiają – trzeba tu odnotować, że pomimo wszystkich nadmienionych wyżej różnic, kawa zielona zawiera gruntownie taką samą ilość kofeiny, jak tradycyjna kawa czarna. W tym położeniu powstaje wobec tego pytanie, czemu zielona kwa robi tak zawrotną karierę pośród dietetyków i osób interesujących się zdrowym stylem życia?
Otóż w wyniku pewnych badań okazało się, że ziarna zielonej kawy są bardzo bogate w kwas ACG zwany też kwasem chlorogenowym. W naturze oczywiście ten związek odpowiada za zgodne funkcjonowanie metabolizmu u roślin. Co więcej jest to również niezwykle silny antyoksydant. A te jak wiadomo to związki, jakie przez wielu ludzi od dawna są chwalone jako zapobiegające postępowaniu procesów starzenia w organizmie ludzkim ludzkim i zapobiegające rozwojowi co niektórych komórek rakowych.