O jakich rzeczach trzeba pamiętać montując separator tłuszczu
Branża gastronomiczna w Polsce ma dużo obowiązków, jakie są do dopełnienia. Jednym z nich jest dbanie o właściwą jakość wypuszczanych do kanalizacji ścieków, a to regulują przepisy prawa. Jeżeli kuchnia danego lokalu używa duże ilości tłuszczu, to nie można wtedy takich ścieków wylewać bezpośrednio, a muszą one zostać wcześniej dobrze oczyszczone.
Do tego są wykorzystywane odpowiednie separatory, jakich montaż jest w wielu przypadkach niezbędny. Jeżeli jakaś restauracja czy bar takie urządzenie musi zamontować, to należy to odpowiednio zrobić. Ważne przede wszystkim jest to, aby przegląd separatorów miał łatwy dostęp. Firmy zajmujące się takim serwisem dysponują wprawdzie odpowiednim sprzętem, ale czasami trafiają się sytuacje, że nawet on nie pomoże.
Wówczas należy w jakiś inny sposób sobie poradzić, ale z tym się też będzie wiązała całkiem inna czyszczenie separatorów cena za takie usługi. Jeśli więc ktoś nie ma ochoty przepłacać, to musi wykonać wszystko zgodnie z wytycznymi. Systematyczne czyszczenie separatorów tłuszcz ma duże znaczenie, ponieważ zbiorniki separatorów zapychają się dość często.
Jeżeli przez dłuższy czas tłuszcz nie będzie z nich wyciągnięty, to w pewnym momencie zacznie się przelewać do rur kanalizacyjnych, a to grozi poważnymi konsekwencjami. Terminy czyszczenia najlepiej uzgodnić z firmą, która się będzie tym zajmowała. A będzie to uzależnione od wielkości zbiornika oraz pojemności ścieków, jakie będzie miał do przerobienia.